Sanatorium Uzdrowiskowe Chemik – rehabilitacja, leczenie, wypoczynek - Ciechocinek

w Ciechocinku

Błonnik

Jednym ze składników żywności mającym znaczący wpływ na zdrowie jest włókno pokarmowe, czyli błonnik.

Błonnik wydłuża czas przebywania pokarmu w żołądku, co z kolei wpływa na poprawę efektywności trawienia i wchłaniania.

Błonnik rozpuszczalny:

zmniejsza wchłanianie cholesterolu dzięki czemu działa zapobiegawczo przeciwko chorobom układu krążenia, obniża stężenie glukozy we krwi (chroni przed cukrzycą), zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, wchłania wodę zmniejszając uczucie głodu i opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek (wspiera odchudzanie), pobudza funkcje wydzielania śliny, która działa ochronnie na zęby (chroni przed próchnicą), wiąże, a także buforuje nadmiar kwasu solnego w żołądku, wpływa na zwiększone wydzielanie soków trawiennych, wpływa na poprawienie wyglądu skóry, wzmacnia paznokcie i nadaje blasku włosom.

Produkty bogate w błonnik to: mąka z pełnego przemiału, czyli wypieki i potrawy z tej mąki, pieczywo pełnoziarniste (ok. 6 g błonnika w 100 g chleba), płatki żytnie (ponad 11 g/100 g), owoce i warzywa (zaleca się 5 porcji dziennie, najwięcej błonnika mają porzeczki i maliny), ziarna słonecznika (8,6 g/100 g), pestki dyni (6g/100g), suszone morele, figi i śliwki.