Czym zastąpić biały cukier?
Biały cukier jest bardzo niezdrowy, jego spożywanie w nadmiernych ilościach może prowadzić do otyłości, a także wpływać na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego, jak również oczywiście przyczynić się do rozwoju cukrzycy. Problem w tym, że człowiekowi generalnie bardzo odpowiada smak słodki i trudno jest się z nim zupełnie rozstać. Ograniczyć cukier należy przede wszystkim wybierając odpowiednie produkty – zawsze czytajmy skład! Często nawet artykuły spożywcze, które wcale nie są słodkie, zawierają w sobie cukier. Nawet pozornie rezygnując z cukru, spożywamy spore jego ilości często nie zdając sobie z tego sprawy. Taka poboczna ilość cukru w diecie generalnie nie jest szkodliwa, ale żeby nie przekroczyć względnie dopuszczalnej ilości spożywanego cukru, należałoby właściwie całkowicie zrezygnować ze słodkości. Tymczasem jest to bardzo trudne, niełatwo odmówić sobie słodkich przyjemności. Dobrym rozwiązaniem tego problemu jest unikanie dodatków cukru w codziennie spożywanych produktach, a kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego – zastępowanie białego cukru jego zdrowszymi odpowiednikami.
Jednym z najbardziej znanych i chętnie używanych substytutów cukru jest miód. Mimo, iż miody również są kaloryczne, zawierają wiele substancji dobroczynnie wpływających na zdrowie człowieka. Przede wszystkim miody działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Minerały zawarte w miodzie są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Dzięki wielu różnym rodzajom miodu można naprawdę dać się ponieść fantazji kulinarnej i znacznie urozmaicić smak posiłków. Z ilością miodu też nie wolno oczywiście zbytnio szaleć, szczególnie osoby walczące z nadwagą nie powinny zajadać się słoikami tego przysmaku. Kiedy jednak przychodzi ochota na coś słodkiego, zdecydowanie lepiej zrezygnować ze słodyczy, a w to miejsce zjeść jogurt naturalny z łyżką miodu, wypić słodzoną miodem herbatę lub przygotować domowe ciasteczka owsiane z miodem. Takie przekąski owszem, dostarczą kalorii, ale też wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Miód jest bardzo zdrowy, warto się z nim zaprzyjaźnić i na stałe wprowadzić do swojej kuchni.
Ewentualnie biały cukier można zastępować także nierafinowanym cukrem trzcinowym, jednak nie jest to szczególnie polecany sposób. Owszem, dzięki temu, że cukier nie został poddany procesowi rafinacji zawiera oprócz sacharozy kilka minerałów, jednak po prawdzie są to ilości praktycznie marginalne, ponadto w tej postaci trudno przyswajalne przez organizm. Od czasu do czasu można jednak sięgnąć po cukier nierafinowany. Uwaga! To nie jest to samo, co cukier brązowy! Cukier brązowy w zasadzie niczym się nie różni od białego, poza tym, że dla kolorytu dodano do niego melasy, barwnikiem może być też karmel (czyli de facto sam cukier). Nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodkości, nawet jeśli chcemy zgubić kilka kilogramów. Ważne jest, aby słodzić świadomie i wybierać do tego celu odpowiednie produkty.