Sanatorium Uzdrowiskowe Chemik – rehabilitacja, leczenie, wypoczynek - Ciechocinek

w Ciechocinku

Pączek idealny

Nadchodzi długo wyczekiwany przez wielbicieli pączków tłusty czwartek. W tym dniu, w kuchni Sanatorium Uzdrowiskowego "Chemik" już od rana rozpoczną się przygotowania do wypieku tych słodkości. Spod rąk kucharek wyjdzie tu ok. 250 pączków, którymi poczęstowani zostaną kuracjusze oraz pracownicy sanatorium. Do przygotowania takiej ilości pączków potrzebne będzie m.in. siedem kilogramów mąki pszennej, kilogram drożdży, trzy litry mleka, po dwa i pół kilograma cukru oraz masła, około stu jaj. Za całość procesu wypiekania odpowiada Pani Jadzia i to dzięki niej, jak wszyscy tu twierdzą, pączki są smaczne, lekkie i puszyste.

Pani Jadzia specjalnie dla nas zdradziła swój przepis na mniejszą ilość wypieków. Z podanych składników otrzymamy ok. 25 sztuk:
1 kg mąki pszennej
100 g drożdży
8 żółtek i 1 całe jajko
125 g cukru
120 g rozpuszczonego masła
500 ml ciepłego mleka
zapach waniliowy
szczypta soli
50 ml spirytusu
ulubione konfitury - nasze to różane
smalec.
Sposób przygotowania:
z drożdży, łyżki cukru, 3 łyżek mąki i ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn i stawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy do wyrośnięcia ok. 20 minut. W tym czasie ucieramy żółtko, jajko, cukier, wraz ze szczyptą soli na puszystą masę. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej utartą masę oraz drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto, dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy na gładkie ciasto. Jest gotowe, kiedy łatwo odchodzi od ręki. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i na ok. godzinę-półtorej odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto pięknie nam wyrośnie, odrywamy kawałek wielkości mandarynki, napełniamy konfiturą, szczelnie zalepiamy, formując okrągłą kulkę.Uformowane pączki odkładamy na wysmarowanej niewielką ilością oleju blaszce lub oprószonym mąką blacie, przykrywamy ściereczką i znów czekamy do wyrośnięcia ok. 25 minut. W szerokim garnku roztapiamy smalec. Temperatura tłuszczu powinna mieć ok. 180 stopni. Wkładaj pączki do garnka i smaż z każdej strony ok. 2-3 minuty. I najważniejsze - pamiętaj pączki nie lubią ścisku. Gotowe, ciepłe pączki oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Smacznego!